Educational Technology, vanligen kallad edtech, är benämningen på alla de företag som nu växer fram som en följd av skolans och högskolans successiva digitalisering. På motsvarande sätt finns FinTech inom finansbranschen MedTech inom medicinen osv. Det finns ett stort intresse t.ex. i Asienvarifrån man också hoppas på investeringar i mångmiljardklassen!
Med stöd från Vinnova har nu en första kartläggning tagits fram av svensk edtech. Här några glimtar:
- Det finns en samsyn bland företag och investerare att svensk edtech är en marknad med potential att dra till sig internationella investeringar i mångmiljardklassen.
- De företag som idag har framgång på skolmarknaden är de som erbjuder digitala produkter och tjänster som ligger nära dagens behov i skolan, som läromedel eller tjänster som minskar på organisationens arbetsbörda.
- Investerare menar att många svenska edtech startups präglas av för mycket “ed” och för lite “tech”. Men det finns intressanta högteknologiska undantag, som Furhat, eAlbert och Optolexia. Högteknologiska edtech-bolag förväntas dra till sig de riktigt stora internationella investeringarna.
Den svaga politiska styrningen av utbildningssektorns digitalisering lyfts av många fram som en bromskloss. En annan bromskloss är att det hittills varit väldigt svagt politiskt intresse för edtech-branschen trots att den skulle kunna bli en riktig tillväxtbransch för Sverige. Det behövs forskningspengar men även inkubatorer och starthjälp för nya företag. I Norge och Finland har man insett detta och satsar stort på sina inhemska edtech start-ups. Så t.ex. var den norska kronprinsen på BETT i London för någon vecka sedan för att inviga the Norwegian Classroom.
När få vi se vår kronprinsessa, tillsammans med Anna Ekström och Michael Damberg, inviga motsvarande svenska satsning?