Uppdrag till Skolverket på it-området

Nu får man säga “Äntligen”” en gång till. I sommarstiltjen den 9 juli kom det besked som många väntat så länge på – att Skolverket ges ett uppdrag (och en påse pengar) för att insatser där det finns ”dokumenterat nationellt utvecklingsbehov”. Du hittar hela beslutet här. Ett av dessa områden sägs vara ”it som såväl pedagogiskt som administrativt verktyg”. Andra områden är att utveckla arbetet med stöd till elever med särskilda behov, en minskad administrativ börda för lärare och rektorer, arbete med värdegrunden med mera.
Verket ska ta fram förslag till ”nödvändiga kompetensutvecklingsinsatser avseende digitala lärresurser och verktyg för att stärka den digitala kompetensen i undervisningssituationen samt för en effektivare administration med syftet att minska lärares och rektorers administrativa arbete.” En viktig passus säger att insatserna ska ingå i de nationella skolutvecklingsprogrammen från 2016, det vill säga att de bland annat ska vara en del av Läslyftet, Mattelyftet och liknande satsningar. Det är utmärkt att man inte enbart ser de digitala frågorna som något vid sidan av övriga skolutvecklingsinsatser, men det ställer samtidigt krav på en genomtänkt plan så att inte de digitala frågorna blir ett litet påhäng på de stora frågorna om läsning och matematik.
Vidare sägs att ”kompetensutvecklingsinsatser avseende digitala verktyg och lärresurser ska vara långsiktiga och ta tillvara de möjligheter till pedagogisk utveckling och administrativa vinster som utvecklingen på området medför. I arbetet ska även den internationella utvecklingen inom området beaktas.” Vidare uppmanas Skolverket att inhämta synpunkter från de andra skolmyndigheterna samt de aktörer som var med i arbetet med Nationellt forum för skolans digitalisering. Arbetet ska påbörjas under hösten 2015 och en plan för kompetensutvecklingsinsatser inom it-området ska redovisas senast den 12 februari 2016.Det blir inte enkelt att efter så lång stiltje på detta område inom ett halvår ta fram en genomtänkt plan, som dessutom är integrerad med flera av de riktigt stora satsningarna (som Läslyftet och Mattelyftet).
Det finns även en del pengar med i beslutet men med tanke på de stora utvecklingsområden som man inledningsvis pekade ut så känns satsningen mer som en markering än som en rejäl satsning. Under 2015 får verket 19 miljoner, under 2016 139 miljoner och under 2017 140 miljoner kronor.
I skälen till regeringens beslut anförs bland annat att ”it som pedagogiskt verktyg fortfarande är ett utvecklingsområde för många lärare samt att tillgången till och användningen av it i olika ämnen varierar över landet”. Det är väl vad man kan kalla ett understatement.
Om regeringen menar allvar med formuleringen: ”Vikten av att kunna använda it på olika sätt i en allt mer digitaliserad värld kan inte överskattas och alla elever behöver ges samma förutsättningar när det gäller användandet av och kunskap om it”, så är denna i och för sig välkomna satsning, bara början på mer omfattande och mer välplanerade satsningar framöver.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *