Andelen jobb som försvinner är sannolikt lägre än väntat

En ny rapport från OECD tittar närmare på hur AI, robotik och automatisering påverkar arbetsmarknaden i olika länder (här en kortversion och här hittar du hela rapporten). Det sker mot bakgrund av tidigare rapporter, som Frey & Osborn (2013) och i Sverige Fölster (2014), som uppskattat att omkring hälften av alla jobb på t.ex. den amerikanska och svenska arbetsmarknaden riskerar att försvinna inom 20 år.
Den nya OECD-rapporten tittar inte bara på rubrikerna på de olika jobben utan försöker se till vad som döljer sig för arbetsuppgifter bakom. En bilarbetare kan ju i ett land vara en person som står vid löpande bandet och gör rutinartade svetsuppgifter, medan hen i ett annat land övervakar en komplex process där ett antal robotar utför det mesta av svetsarbetet. Eftersom de nordiska länderna i hög grad redan genomgått den typ av automatisering som här beskrivs så påverkas inte våra arbetsmarknader lika mycket som andra länders, menar OECD. Omkring 8 procent av de svenska jobben riskerar försvinna och ytterligare cirka 25 procent står inför mycket stora förändringar. Det är i huvudsak lågt kvalificerade jobb som ligger sämst till.
Men det gör inte att man kan ropa faran över och att allt är lugnt. Ser man till förändringarna på arbetsmarknaden ser man att istället för de jobb som försvinner så tillskapas nya i ungefär samma takt. Skillnaden är att de nya jobben kräver högre kvalifikationer än de gamla. Vi är mitt inne i en ”isärdragning” eller tudelning av arbetsmarknaden – inte minst i Sverige. Fölsters andra rapport (2015) visar hur de allra enklaste och sämst betalda jobben (de enklaste serviceyrkena) visar en svag tillväxt. Samma mönster framgår i denna rapport från McKinsey&Company. Samtidigt har många arbetsgivare oerhört svårt att få tag i folk till sina mest kvalificerade tjänster.
För att fler ska kunna ta de jobb som finns och de jobb som kommer, måste de ha högre kvalifikationer. Det ställer stora krav på utbildningssystemet – både ungdomsskolan och inte minst vuxenutbildningen och yrkeshögskolan! Hur vi ska utforma utbildningssystemet, studiestöd med mera för att klara denna sits borde vara en av de viktigaste frågorna i valrörelsen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *